• (+90) 216 632 44 41 AdexAkademi

Nedir Bu Anti-Skid ?

Home Makaleler Nedir Bu Anti-Skid ?

Trafikte asıl problem tehlike anında ortaya çıkmaktadır ve araç kullanıcılarının karşılaştıkları problem karşısında araca doğru emri verebilmeleri için araçlarının teknolojik özelliklerini bilmeleri gerekir. Gelişen taşıt teknolojisi pek çok konuda gelişmeler sağlamış olmasına karşın, üzerinde gidilen yolun sürtünme katsayısı hakkında önceden bilgi veren bir sistem yoktur.

Bunun için aşağıda acil durumda hayatınızı kurtaracak faktörleri inceleyeceğiz.

Günümüzün otomobillerinde sürüş güvenliği çok büyük önem taşımaktadır. Kaygan zemin şartlarında, sürücünün kontrolsüz, panik frenlemesi sonucunda araç tekerleklerinin kızaklaması ABS yoksa kaçınılmazdır. Bunun sonucu olarak da araç tamamen kontrolden çıkacak, tehlikeli bir manevra meydana gelecektir. 

Çeşitli yol-zemin şartlarında aracın emniyetli bir şekilde frenleme yapması, tekerleklerin bloke olmadan hareket etmesine bağlıdır. Fren sisteminden beklenen fonksiyon, aracın özellikle kaygan yol şartlarında uygun bir mesafede güvenli olarak durmasını sağlamasıdır. Bu anlamda motorlu araçlarda kullanılan fren sistemleri, aktif güvenlik sistemi olarak tanımlanabilir. Bu sistemi destekleyen en önemli gelişme ise, her türlü frenleme şartlarında tekerleklerin kilitlenmesini önleyen ABS’ fren sistemidir.

 Tehlike Anında Doğru Fren Yapmak ve Engelden Kaçmak;

Şehir içlerinde parktan çıkan araçlar, sinyal ’siz şerit değiştiren araçlar, yola atlayan çocuklar sizin için ani bir tehlike oluşturabilirler. Genellikle yapılan ilk şey engelden kaçmaya çalışmaktır. Çoğu zaman bu yeterli olmamaktadır. Var olan tehlike Durma mesafeniz içinde kalıyorsa, yapılması gereken engelden kaçarken de hızınızı azaltmaktır.

ABS (Anti-lock Braking System):

ABS fren sistemi, her aracın mekanik fren sistemi üzerine ek olarak monte edilmiş elektronik bir fren sistemdir.

Araçların her türlü yük durumunda, farklı yol koşullarında ve çeşitli süratlerdeki zorunlu durumlarda yapılacak ani frenlemelerde tekerleklerin kilitlenmesini (Kızaklamasını) önleyerek direksiyondaki tam hâkimiyeti sağlayan elektronik fren sistemidir.

ABS nasıl çalışır?
Kullanıcı ABS ‘li bir taşıtın fren pedalına sertçe bastığında, sistem otomatik olarak fren basıncını dört tekerlekte düzenleyerek, tekerlek kilitlenmesini önlemek üzere her tekerleğin fren basıncını bağımsız olarak ayarlar. ABS, frenleri saniyede 18 defa’ya (otomobiller için)kadar pompalayarak, sürücülere belirli ölçüde yönlendirme yeteneği kazandırmaktadır.

ABS’nin çalıştığı nasıl anlaşılır?
ABS fren sistemin etkin hale gelmesi sürücü tarafından anlaşılabilmektedir. Kullanıcı mekanik bir ses duyar ve bazı basınç dalgalanmalarını veya fren pedalının sertliğinin daha da arttığını hisseder. Gürültü işitildiğinde veya Fren pedalındaki basınç dalgalanmaları hissedildiğinde, ayağın fren pedalında tutulması önemlidir. Sert basınç uygulamasına devam edilmelidir.

ABS,

Tam frenleme esnasında aracınızın,

  • Stabil kalmasını
  • Direksiyon kontrolü ( manevra hakimiyeti) ve
  • Fren yaparak Emniyetli durmanızı sağlar.

Unutulmaması gereken önemli bir gerçek;

anti-skid eğitimii

‘’

 

 

 

ABS, Kuru zeminde fren mesafenizi kısaltmaz’’

Aracınızda ABS fren sistemi olsun ya da olmasın acil bir durumla karşılaşıldığında yapılması gereken;

[scbutton link=”#” target=”blank” variation=”orange” size=”small” align=”none”]‘’FREN VE DEBRİYAJ PEDALINA AYNI ANDA BASABİLMEKTİR.’’[/scbutton]

Neden debriyaja frenle aynı anda basılmalıdır?

’Debriyaja basılmadığı takdirde motor çalışmaya devam edecek, aracınızı ittirecek ve duruş mesafesini artıracaktır.’’

ABS fren sistemi olan araçlar, ayağınızı fren pedalından kaldırmadan direksiyona verdiğiniz manevra emirlerini yerine getirir.

ABS fren sistemi olmayan araçlarda ise, sol ayak debriyaj pedalına basılıyken sağ ayak fren pedalından çekilerek tekerleklerin dönmesi ve direksiyona verilen manevra emrinin yerine getirilmesi sağlanabilir.( okunduğu kadar yapabilmek kolay değildirJ)

Unutulmamalıdır ki; Yukarıda anlatılan manevrayı yapabilmek için eğitim almak gerekir.( Anti-Skid)

Tehlikeden manevra ile kurtulduktan ya da kendi şeridinize döndükten sonra tekrar frene basarak aracın durmasını sağlayabilirsiniz.

Otomatik şanzıman olan araçlarsa ise, debriyaj pedalı olmadığı için yalnızca fren pedalına basılır. Yukarıda açıklanan uygulamalar bu araçlar içinde geçerlidir.

ABS, ESP, ASR, EBD, BAS, FDR, ETC, gibi sistemlerin hiçbirisi fizik yasalarını değiştiremez, yani dönemece aşırı hızla girmiş bir aracın merkezkaç kuvvet nedeniyle viraj dışına savrulmasını önleyemez.

Tavsiye edilen, fiziksel sınırlara daha kolay ulaşılabilen kışın kaygan yollarda daha yavaş ve daha dikkatli araç kullanılmasıdır.

Mümkünse sürücüler araçlarının ve kendilerinin sınırlarını kritik durumlara girmeden önce, trafiğe kapalı alanlarda ‘’Anti Skid’’ eğitim uzmanlarının yardımıyla, öğrenmeye çalışmalıdırlar.

 

Leave YourComments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir