Güvenli sürüş için yapılması gerekenler nelerdir?
Bugün sizlerle, bizler için önemli olan ve sizlerin can güvenliğini sağlayacak bilgiler paylaşacağız. İsterseniz ben sizler için maddeler halinde yazayım ve birlikte karar verelim.
- Güvenli bir sürüş için gereken temel bilgilerden biri, otomobillerimizin sürtünme kuvveti ile olan ilişkisini iyi anlamaktır. Yol ile otomobiliniz arasındaki sürtünme güvenle ilerlemenizi, viraj dönmenizi ve durmanızı sağlayan unsurdur. Sürtünme kuvvetini iyi anlamanın tek yolu sağlıklı lastiklere sahip olmaktır. Otomobiliniz yolda ilerlerken bir viraja girdiğinde veya durmaya çalıştığında, lastiklerimizin karşılamak zorunda olduğu direnç her santimetreye düşen binlerce ton ile ölçülüyor. Otomobilinizin fren sistemi ne kadar iyi olursa olsun aracınıza ne kadar güvenirseniz güvenin, güvenli mesafede durmanızı sağlayacak, asfalta iyi tutunacak ve sürtünme kuvvetini iyi kullanacak lastiklere ihtiyacımız var. Kullandığınız lastiklerin diş derinliği 3 mm.’den az olmamalıdır.
- Lastik havalarımızı her 15 günlük periyotlarda düzenli olarak (lastik soğukken) ölçmeli ve üreticinin vermiş olduğu değerlere göre lastik havalarımızı ayarlamalıyız.
- Özellikle kış aylarında radyatör antifriz kontrolü yapılarak derecesi ölçülmeli ve ihtiyaç var ise antifriz yenilenmelidir.
- Araç kullanacağımız süre boyunca konsantrasyon kaybedilmemeli, gideceğimiz istikamet üzerindeki riskleri analiz ederek reaksiyon göstermeliyiz. Trafik işaret ve işaretçilerine uymalı ve yol, trafik akışı dikkatli bir şekilde takip edilmeli.
- Araç içerisinde bulunan herkesin mutlaka emniyet kemeri takmaları gerekir. Unutulmamalıdır ki; 50 km/s hız ile yapılan ani fren esnasında, araç içerisinde bulunanların ağırlığı yaklaşık 40 kat artarak, oluşan gözle görülemeyen enerji ile öne doğru savrulmalar yaşanacaktır.
- Takip mesafenizi sürekli kontrol edin, biz güvenli sürüş için minimum 2 sn. takip mesafesi uygulanması gerektiğini savunuyoruz.
- Araç kullanırken gündüzleri de kısa hüzmeli farlar yakılmalıdır. Çünkü trafikte görmek kadar görülmekte son derece önemli bir faktördür.
- Yağmurun yağdığı ilk 10 dakika dikkatli olunmalıdır, gerekiyorsa hızınızı düşünmenizde fayda var.
- Koltuklarınızı mutlaka kendi vücudunuza göre ayarlayın özellikle koltuk başlığınızı kendinize göre ayarlamayı ihmal etmeyin.
- Direksiyon mutlaka iki elle tutulmalı ve kabul görülen 10:10 pozisyonunda olmalıdır.
- Yola çıkmadan önce kendinize 10 sn. zaman ayırarak aracınızı görsel olarak kontrol edin.