• (+90) 216 632 44 41 AdexAkademi

Tek Tip Bariyer Röportajı

Home Makaleler Tek Tip Bariyer Röportajı

İSTANBUL (AA) – MEHMET ALİ DERDİYOK – Uluslararası Yol Güvenliği Uzmanı Mert İntepe, Türkiye’deki yollarda tek tip bariyer kullanılmasının kazalarda ölümlere neden olabildiğini belirterek, “Türkiye’de bariyerlerin yola göre olması ve standartlarının değişmesi lazım” dedi.

İntepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bariyerlerin yollara doğru konulması ve montajının önemli olduğunu anlatarak, dünyanın gelişmiş ülkelerinde bunun örneklerinin bulunduğunu söyledi.

Türkiye’de bariyer sorunu bulunduğunu savunan İntepe, “Bizdeki sorun şu; tek tip bariyerimiz var. Onu da her yerde kullanmaya çalışıyoruz.

Bizde beton bariyerler var. Çaptığımız zaman araçta büyük hasar meydana geliyor. Yani çarpıyorsunuz korkunç bir hasar ortaya çıkıyor. Bir de yan tarafta bariyerlerimiz var. Çelik halatlı bariyerler. Bunlara çarptığınızda bariyer uygun montaj yapılmamışsa, kopup aracınıza saplanıyor. Bunlar da genelde ölümcül oluyor. Bir de su dolu bariyerler var. Bunlar da tehlikeli. Bizim şunu söylememiz lazım. Yolun kenarındaki bariyerin 45 derecelik açıyla yola doğru inmesi gerekir. Ayrıca önünde mutlaka bir stoper olması lazım. Yani stoper olduğunda sivri uç araca batmaz ve ölümcül bir yaralanmaya neden olmaz ya da bariyerin son kısmı yuvarlatılmalıdır” diye konuştu.

Bariyerlerin motosiklet kullanıcıları için de hayati önem taşıdığını dile getiren İntepe, kaygan yollarda kayan motosiklet sürücülerin bu bariyerlere çarpması sonucu ölümlerine neden olduğunu bildirdi.

– “Bariyer yola göre olmalı”

İntepe, Türkiye’deki birçok bariyerin yol ve araç tipine göre ayrıştırılması gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

“Yani ağır vasıta, ticari araçları koruyan bariyer yok, motosikleti koruyan yok. Bariyerin montajından, esnekliğinden emin olmalıyız. Aslında biz bariyere vurduğumuzda bizi dışarı atmasın diye imal edilmiş olanlar, doğru kullanmadığımız zaman ölümcül hale geliyor. Türkiye’de bariyerlerin yola göre olması ve standartlarının değişmesi lazım. Örneğin Avrupa’da otobanlarda, yan bariyer ayrı, orta bariyer ayrı köprüler için geçiş bariyerleri birbirinden farklıdır. Köprüler için halatlı esnek bariyerler var. Orta bariyerlerde de beton bariyerler ya da ‘V’ var. bu ‘V’ çukuru da bir bariyer olarak geçiyor. Biz ise çelik bariyeri, Türkiye’deki tüm otoyollara koyuyoruz. Ayrıca yüksekliğini ayarlamıyoruz. Arabanın altından geçmeyeceği ancak, arabayı da tutabilen bariyer olmalıdır. Uygun yükseklik, araçların devrilmesinin de önüne geçer.”

İntepe, araçların rüzgarla bile devrilebileceğine dikkati çekerek, köprü ve viyadüklerde özellikle ağır yüklü araçların devrilmesinin önüne geçecek bariyerlerin Türkiye’de kullanılmadığını söyledi.

Sürücülere yol güvenliği konusunda uyarılarda bulunan İntepe, “Son günlerdeki bariyer kazalarına dikkat edersek kaygan bir zeminde savruluyorsunuz ve bariyere çarpıyorsunuz ya da tehlikeyi görüyorsunuz ve aracınızla kaçıyorsunuz. Olası tehlike anında kendi şeridinizde fren yapmayı geliştirin. Çünkü sola kaçarsanız başka bir araç var, sağa kaçarsanız bariyer var. Bariyere çarptığınızda kaza muhakkak ölümcül bir hale gelir. Çünkü bariyer kopup aracınıza saplanıyor ve vücudunuza batıyor ya da siz farkında olmadan bariyerin içinde buluyorsunuz kendinizi ve ölümle karşı karşıya kalıyorsunuz. Kendi şeridimizde fren yapmayı öğrenmemiz lazım” şeklinde konuştu.

Leave YourComments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir