“Trafik Kazalarına Karışanların Zorunlulukları”
Bir trafik kazasına karışanlardan yaralanmış olan veya hafif yaralı olanların zorunlulukları;
1. Araç sürücüsü iseler, trafik için ek bir tehlike yaratmayacak şekilde, trafik güvenliği için ışıklı işaret veya yansıtıcı cihazları koymak ve gereken tedbirleri almak.
2. Trafiği, can ve mal güvenliğini etkilemeyen (ölümlü, yaralanmalı veya hasarlı) kazalarda, sorumluluğun belirlenmesine yarayacak iz ve deliller dahil, kaza yerindeki durumu değiştirmemek.
3. Olayda taraf olanlar, istendiğinde diğer tarafa kimlik ve adreslerini bildirmek, sürücü ve trafik belgeleri ile sigorta poliçelerini göstermek, bunlara ait gerekli bilgilerle tarih ve sayılarını vermek.
4. Yaralılara ilk yardım ve acil müdahale yaptırmak maksadıyla kaza mahallinden ayrılma hali hariç olayı; yetkili ve görevlilere bildirmek ve bunlar gelinceye kadar veya bunların iznini almadan kaza yerinden ayrılmamaktır.
“Başında Sahibi Ve Sorumlusu Bulunmayan Motorlu Araçlara, Taşınabilen Veya Taşınamayan Mallar İle Mülklere Zarar Veren Sürücülerin Zorunlulukları”
1. Aracın, malın ve mülkün ilgisini bulmaları.
2. Bulunamadığı taktirde, araçların ve zarar verilen diğer şeylerin görünebilen ve uygun yerlerine düşmeyecek, kaybolmayacak şekilde yazılı bilgi bırakmaları.
3. En kısa sürede yetkililere haber vermelidirler.
Ancak; maddi hasarla sonuçlanan kazalarda, kazaya karışan kişilerin tümü yetkililerin gelmesine gerek görmez ve aralarında anlaşırlarsa durumu yazılı olarak tespit etmek suretiyle olay yerinden ayrılabilirler.
Bu şekilde bir anlaşma ile olay yerinden anlaşmış olan taraflar, meydana gelen zararın kendilerince doğrudan veya sigortaları tarafından karşılanacağını kabul etmiş sayılırlar. Ancak; yazılı tespit yapmış olsun veya olmasınlar sonradan yetkililerden kaza tespit tutanağı düzenlemesini isteyemezler.
“Trafik Kazalarında Yükümlülük”
Karayollarında meydana gelen trafik kazalarında kazaya karışan veya olay yerinden geçmekte olanların zorunlulukları;
1. Kaza yerinde usulüne uygun ilk yardım tedbirlerini almak.
2. Olayı en yakın zabıta ve sağlık kuruluşuna bildirmek.
3. Yetkililerin isteği halinde yaralıların en yakın sağlık kuruluşuna getirmektir.