Shell sponsorluğunda yayınlanan “Trafik’te Yaşam” programında bugün Güvenli Sürüş Uzmanı Mert İntepe ve Radyo Trafik Genel Yayın Yönetmeni Cezayir Doğan, Radyo Trafik ve Radyo Trafik Marmara ortak canlı yayınında, yol emniyeti ve güvenli sürüş konularında dinleyicileri bilgilendirmeye devam etti.
Yağmurlu havalarda yolculuk yapılırken dikkat edilecek konulardan lastik rotasyonuna kadar pek çok bilginin paylaşıldığı programda, Mert İntepe’nin açıklamalarından bazı başlıklar şu şekilde:
VİRAJIN İÇİNDE BİLE TÜM GÜCÜNÜZLE FRENE BASMANIZ GEREKİR
Hız limiti 90 olan bir yerde, gidiş gelişli trafiğin olduğu bir yerde sadece sollamaya çıktığınız zaman 99’a kadar çıkabilirsiniz, geri döndüğünüzde 91 ile radar cezası yiyebilirsiniz, 90 ile gitmeniz gerekir. Özellikle yağışlı havalarda en önemli şey hız yapmamaktır. Yağmurlu günlerde viraj çok önemlidir. Takip mesafesi çok önemlidir ve hız düşürülmelidir. Trafik güvenliği için en önemli kriter hız. Zemindeki kayganlık oranı değiştiği zaman lastiklerinizden birinin bile hava basıncı bir miktar az ya da fazla olursa siz her frene bastığınızda duramayabilirsiniz. Viraja girilince frene basılmaz, araba savrulur diyorsanız yanlış yapıyorsunuz. Biz babalarımızdan virajda frene basılmaz diye öğrendik ama bu bilgi o zamanın arabalarına göre çok yanlış değildi. Bugünün hemen hemen hepsinde ABS’li olan arabalarımızda korkmadan, virajın içinde bile tüm gücünüzle frene basmanız gerekir. Tüm gücünüzle basacaksınız ki yürüyen aksam fren sistemine geçebilsin. Lakin viraja göre önceden önlem almalısınız, eğer almazsanız ve çok hızlı girerseniz virajda fren yapınca araba da savrulur ABS’de bir işe yaramaz. Muğla kazası buna ciddi bir örnek. Yağmurlu havalarda yol tutuşu sağlayabilmek için hızınızı düşürmeniz gerekir. Yol tutuşu lastiğin hava basıncından, kıs-yaz lastiğine kadar her konudan etkilenir.
LASTİK ROTASYONU NASIL OLMALI
Kış lastiği veya yaz lastiğinde kendinize bir rotasyon yapıyorsanız bu lastikleri değiştirirken hangisi ön sağ, hangisi ön sol lütfen üzerine not alın. O lastiğin doğru eskimesi, doğru fren yapabilmesi ve tutunma kabiliyetini arttırabilmemiz için, yerinden çıkardığımız lastiği aynı yerine takmamız lazım hatta bijonları bile aynı çıkardığımız yere takmamı lazım. 12 bin km’de bir, ön solu arka sola, ön sağ lastiği arka sağa takıyoruz. Eski arabalarda çapraz yapılırdı ama artık araçlardaki ağırlık merkezleri eşitlendiği için bu şekilde yapıyoruz. En geç 15 günde bir havasını da kontrol etmemiz şart.
BAYRAMDA YOLA ÇIKARKEN DİKKAT
Yola çıkılacak gün, trafiğin sıkışık saatine kalmamak için uykusuz çıkanlar, bir de oruç tutuyorlarsa büyük risk almış oluyorlar. Olabildiğince dinlenmiş halde trafiğe çıkarsak, dinç olursak dikkatimiz dağılmaz, uyuklamayız ve kaza riski azalır. Bir de gün içinde en faz 50 km yol yapan insanlar, bayram tatilinde 1000 km’lik yola çıkıyor, bunu düşünmek lazım, alışkın değilsiniz o kadar yolu bünyeniz kaldırmaz.
OTOMATİK VE MANUEL ARAÇTA FRENLEME
Manuel ya da Otomatik vites araçlar arasında fren mesafesi arasında fark olmaz. Ama kullanıcın basma gününe göre frenledikten sonra mesafe kişinin göre değişir. Düz vitesli bir arabada debriyaja basmadan sadece frene basarak durmaya çalışırsanız fren mesafeniz uzar. Çünkü siz bu şekilde arabaya 2 emri aynı anda veriyorsunuz, bu ikisi arasında yürüyen aksam fren mesafesini uzatır. Otomatik araçta da sanki debriyaj varmış gibi korkmadan frene basın.
KUCAKTA ÇOCUKLA ARABA KULLANILMAZ
Kucağınıza çocuğunuz araba kullanıyorsanız veyahut yolculuk ediyorsanız, çok büyük bir yanlış yapıyorsunuz demektir. Çünkü orada bir airbag var ve airbag saniyenin onda biri sürede açılır ve açılma hızı 300 km’dir. Çocukla sizin aranızda bu airbag çalıştığı an çocuğunuzun hayatta kalması imkânsız hale gelir. Çocuk kucağınızda yolculuk yaparken, bir kaza anında onu kucağınızda tutamazsınız, arabadan fırlar.